Ochranný koutek Červen: Lesní kočkovité šelmy, které jsou na místě

Autor: Dan Zarlenga, Missouri Department of Conservation

Mnoho z nás žije s kočkami ve svých domovech a chlupaté kočky mohou být skvělými lidskými společníky. Věděli jste ale, že v lesích Missouri žijí původní divoké kočky? Možná si je neuvědomujete, protože tyto kočky jsou tiché a tajnůstkářské.
Zvířata mají dostatečně přátelské jméno – bobcats. Toto jméno však nemá nic společného se svým libozvučným lidským protějškem. Odkazuje na jejich neobvykle krátké ocasy, dlouhé pouze čtyři až šest palců. Vypadají, jako by je někdo “naboboval”. Štíhlí a atletičtí bobci mají nezaměnitelný vzhled a kradmou chůzi kočky.

Tyto kočky jsou o něco větší než vaše domácí kočky, dorůstají až 40 liber. Bobcats mají často výrazné chomáče uší a zvláštní chlupy srsti, která se rozlévá kolem tváří a krku. Jejich srst je žlutohnědá a zdobená tmavými skvrnami, které jim pomáhají zapadnout do jejich lesního prostředí. Bobcats žijí v hlubokých lesních porostech a mají rádi příležitostné otevřené mýtiny nebo skalní výchozy. Lze je nalézt po celém Missouri.

Bobcats budou jíst malé savce, včetně rejsků, myší, veverek a vačice. Ptáci jako divoký krocan a křepelka si někdy připravují své menu. Občas může bobcat dokonce pronásledovat zvíře velké jako drahá. Jejich oblíbeným jídlem je ale králík, který tvoří až 70 % jejich celkové stravy. Lesní kočkovité šelmy jsou často noční a loví v noci.

Divoká kočka loví podobně jako vaše kočka domácí. Přikrčí se a plíží se dopředu. Jeho chůze je téměř tichá a chytí nic netušící kořist zcela nepřipravenou. Když nastane správný čas, bobcat bleskově vyskočí kupředu a pomocí pronikavých drápů přitáhne oběť do záhuby.

Králík se však pomstí – alespoň v legendě. Domorodí Američané Shawnee vyprávějí barvitý příběh, aby vysvětlili, jak se bobcat dostal ke svým skvrnám. Podle příběhu to bylo proto, že králík dokázal svého predátora přelstít.

Začalo to tím, že bobcat uvěznil na stromě obzvlášť chytrého králíka. Králík přesvědčil bobcata, aby rozdělal oheň, možná aby uvařil jeho očekávané jídlo. Jakmile oheň vyhořel, rozsypal uhlíky na kožíšek bobcata a hořel na tmavých místech. Tento trik pravděpodobně poskytoval rozptýlení, které dal králíkovi šanci na útěk. A tak bobcat nosí skvrny své pošetilosti dodnes.

Koťata Bobcat se rodí během měsíce června, skvrny a tak. Matky koťata odstavují po dvou měsících, ale mláďata s nimi žijí až do podzimu nebo později. Bobcats nejsou společenská skupina a nemají prakticky žádnou interakci s jinými bobcats. Ony
komunikovat tak, že si označují svá území močí a výkaly. To asi říká vše, co si chtějí říct.

Pokud tedy náhodou narazíte na bobka v lese, neberte si to osobně, pokud se kočka rozhodne držet pro sebe. A v žádném případě se to nepokoušejte přemlouvat k rozdělávání ohně. Bylo to tam; to už udělal a má dokonce místa, která to dokazují!

Bobcat_0096.jpg

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.